top of page

Ilande:

 

- Ilande, industrilande, begreb, som har været anvendt i flere betydninger, men som normalt anvendes om de økonomisk set mest udviklede og højest industrialiserede lande. Dette set i modsætning til ulandene.
 

- Grundlaget for betegnelsen er ikke størrelsen af BNP, men karakteren af produktionssystemet.
 

Ilandene er karakteriseret af effektiv fremstillingsindustri, ofte med betydelige lokale og regionale produktionsforbindelser (underleverandører, marked).

 

- Dog er som regel kun en fjerdedel af arbejdsstyrken beskæftiget direkte med fremstilling af varer, mens stadig flere arbejder i servicesektoren.
 

- Mange af dem dog i funktioner, som er udsprunget af og stadig tæt forbundet med industrien.
 

- I modsætning til i ulandene har den primære sektor (landbrug, skovbrug, fiskeri) kun en lille beskæftigelsesmæssig betydning.
 

- Ilandene omfatter Vesteuropa, USA, Canada, Australien, New Zealand og Japan, men grænsen mellem i- og ulande er ikke veldefineret, endsige statisk.
 

- Tidligere regnedes lande som Spanien, Portugal og Grækenland ikke med til ilandene, og i Østeuropa findes flere stater, som nu opfattes som ilande (fx Tjekkiet, Polen), men som tidligere stod uden for denne opdeling.
 

- Flere ulande med stærk økonomisk vækst, især i Sydøst- og Østasien, kaldes ofte for NIC-lande (Newly Industrialized Countries) og er på vej til at blive opfattet som ilande.

 

 

Ulande:

 

·         ulande, udviklingslande, de fattigere lande i verden eller lande, der befinder sig på tidlige stadier af en udviklingsproces.
 

- Der findes ingen præcis definition af ulande.
 

- Generelt betegner uland dog et land, hvis produktionsapparat i modsætning til i-lande er præget af primærproduktion og eksport af råvarer.
 

- Ulandsdefinitionen er også ofte sat i relation til BNP; FN har fx en særlig gruppe af mindst udviklede lande, der er de fattigste i verden.
 

- Endelig kan ulande defineres som de lande, der selv opfatter sig som sådan, se den tredje verden, Den Alliancefri Bevægelse og 77-landegruppen.
 

- Tidligere benyttedes termen underudviklede lande; udvikling blev her set som en ændring fra en fase til næste fase, hvor man blev mere og mere moderniserede for til sidst at blive et i-land, se udviklingsteorier.
 

- I takt med at forståelsen af årsagerne til fattigdom har ændret sig, har også definitionerne af et uland ændret sig. I dag (2011) tages som hovedregel udgangspunkt i sociokulturelle faktorer.
 

- FN's udviklingsorganisation, UNDP, har opstillet en liste over lande baseret på graden af menneskelig udvikling målt som kombinationen af økonomisk købekraft pr. indbygger, forventet levealder og uddannelsesniveau, se Human Development Index. Hermed illustreres, at der er en glidende skala fra de dårligst stillede lande til de bedst stillede, og at fattigdom ikke alene er en økonomisk vurdering.

 

 

 

© 2023 by My site name. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
  • RSS Classic
bottom of page